Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Μπρος ολοταχώς προς απολύσεις.....

 Αθήνα, 11/3/2014                                                                                             απ 12/2014

Μπρος ολοταχώς προς απολύσεις.....

Η απόφαση του δικαστηρίου για επιστροφή στην εργασία τους των 24 σε διαθεσιμότητα συναδέλφων-ισσων (σχεδιαστές και εργατοτεχνίτες) με προσωρινή διαταγή ήταν μια θετική εξέλιξη.  Ωστόσο, στις 22/3 λήγει το διάστημα διαθεσιμότητας για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ για πρώτη φορά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα εκπαιδευτικοί.
Οι συνάδελφοι από το ΥΠΠΟΑ θα βρεθούν στην ίδια θέση τον προσεχή Μάϊο (22/5).

Με κύριο στόχο της κυβέρνησης να μην καθυστερήσουν λόγω εκλογών οι απολύσεις κατατέθηκε την Παρασκευή 7/3 τροπολογία (άρθρο 41 παράγραφος 4) στο Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα», που προβλέπει ότι δεν αναστέλλεται η έκδοση πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού που έχει τεθεί σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν. 4172/2013».
Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση τροπολογίας γιατί ανοίγει το δρόμο για απολύσεις και νέες διαθεσιμότητες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τροπολογία άρθρου 43: Άλλαξε ο Μανωλιός και….

Με την κατάθεση τροπολογίας επαναδιατυπώνεται το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τον επανέλεγχο των προσλήψεων υπαλλήλων που μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Το νομοσχέδιο, που δεν αφορά μόνο τους 35.000 του «Νόμου Παυλόπουλου προβλέπει «Οι συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ή έργου υπαλλήλων σε φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα,  όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2190/94 όπως ισχύει, οι οποίες μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, λύονται αυτοδικαίως και οι θέσεις καταργούνται –ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη μετατροπή– σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατά τον χρόνο μετατροπής δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις ή ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία».
Η τροπολογία που κατατέθηκε μετά τις «αντιρρήσεις» κυβερνητικών βουλευτών και υπό την πίεση που ασκήθηκε με την υποβολή του Υπομνήματος από τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ απλά ενισχύει το ρόλο του ΑΣΕΠ στη διαδικασία, χωρίς να τροποποιεί το ουσιαστικό αποτέλεσμα του επανελέγχου, δηλαδή τις απολύσεις που θα προκύψουν από  τη διαδικασία.

Και οι έλεγχοι καλά κρατούν .....

Εντωμεταξύ συνεχίζεται ο έλεγχος σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου βάσει ανώνυμων κυρίως καταγγελιών από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό ζητούνται όλο και περισσότερα στοιχεία από υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπως ένσημα, προϋπηρεσίες κλπ. εντείνοντας την αγωνία των συναδέλφων αορίστου που ξαναζούν την αγωνία της «επαναπρόσληψής» τους ή της επικείμενης απόλυσής τους 10 χρόνια μετά!!
Αναμένεται το Πόρισμα του ελέγχου το οποίο σε συνδυασμό με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου θα αξιοποιηθεί για τις επερχόμενες απολύσεις.
Παράλληλα, συνεχίζονται από ομάδες της Διεύθυνσης Διοικητικού, οι έλεγχοι για τη γνησιότητα των πτυχίων και την ακρίβεια των στοιχείων όλων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας.

Νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ......

Η Επιτροπή που συστάθηκε με στόχο την επεξεργασία του σχεδίου του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ προχωρά στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων, των ειδικοτήτων και του αριθμό των υπαλλήλων ανά ειδικότητα.
Το νέο αυτό σχέδιο θα σταλεί στο ΥΔΜΗΔ για να καταλήξει προφανώς μετά από έγκριση σε κυβερνητικό επίπεδο σε Προεδρικό Διάταγμα.
Και ενώ το Σχέδιο Οργανισμού ΥΠΠΟΑ ετοιμάζεται απουσία των σωματείων και των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, ακούγεται ότι διερευνάται το ενδεχόμενο μετακλητοί υπάλληλοι να καλύψουν θέσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ.
Ο Σύλλογός μας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε τέτοιους σχεδιασμούς, αν όντως υπάρχουν. Μια τέτοια  απόφαση θα προσέκρουε στις ρυθμίσεις του άρθρου 103 παράγραφοι 4 & 5  του Συντάγματος για την «Υπηρεσιακή κατάσταση των οργάνων της διοίκησης» και του νόμου 3839/2010 άρθρα 2&9 (ΦΕΚ 51/Α΄/29-3-2010).
Οι μετακλητοί υπάλληλοι, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται αντί να μειώνεται, είναι πολιτικά ελεγχόμενοι από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.
Θεωρούμε αναγκαίο για τη διασφάλιση της αυτονομίας της διοίκησης την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων από τους συναδέλφους -ισσες  που υπηρετούν χρόνια τώρα στο ΥΠΠΟ, γνωρίζουν το αντικείμενο και υπηρετούν τον πολιτισμό.

και σα να μην έφταναν όλα αυτά ….

Το «μυστικό» Συνέδριο, οι απαγορευμένες συγκεντρώσεις και οι προσαγωγές συναδελφισσών.

Η διοργάνωση Συνεδρίου για την πολιτιστική κληρονομιά κεκλεισμένων των θυρών και απουσία των εργαζομένων είναι ενδεικτική της «νέας» αντίληψης για τη διαχείριση του πολιτισμού.
Συμμετείχαμε στη στάση εργασίας που κήρυξε ο Ενιαίος Σύλλογος και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για να υποστηρίξουμε για μια ακόμη φορά ότι πολιτισμός χωρίς εργαζόμενους σε αυτόν δε νοείται και ότι αντιτασσόμαστε στα σχέδια διάλυσης του ΥΠΠΟΑ μέσω των διαθεσιμοτήτων, απολύσεων.
Το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει την απαγόρευση των συνδικαλιστικών συγκεντρώσεων που έγινε με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού Προέδρου καθώς και την αναίτια προσαγωγή συναδελφισσών στη ΓΑΔΑ την περασμένη Πέμπτη 6.3 μπροστά στο Βυζαντινό Μουσείο, που ακολούθως αφέθηκαν ελεύθερες.

                                  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
                                                        ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ Η ΑΔΕΔΥ

•       στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 12 Μαρτίου, ημέρα συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο του ΠΔ Παυλόπουλου, ενάντια στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο που οδηγεί στη δημιουργία νέων  δεξαμενών διαθεσιμοτήτων (15% αξιολογηθέντων) και σε άμεσες απολύσεις (έλεγχος ΠΔ).
       ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΠΟΑ Μπουμπουλίνας 10.00πμ
•       στην 48ωρη Απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη και Πέμπτη 19 και 20 Μαρτίου, εν όψει των απολύσεων των  δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο

και στα Απεργιακά Συλλαλητήρια στη Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., με πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ

                                                   ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
 Η Πρόεδρος                                                                             Η Γεν. Γραμματέας

Όλγα Ζαφείρη                                                                        Κατερίνα Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου