Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Εφαρμοστική εγκύκλιος για την Αξιολόγηση



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                                                                                                                                                             10/4/2014
Εφαρμοστική εγκύκλιος για την Αξιολόγηση


http://et.diavgeia.gov.gr/f/min-reform-egov/ada/ΒΙΗ3Χ-Γ7Α

O νόμος του ΥΔΜΗΔ "Διοικητικές Απλουστεύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα - Τροποποίηση Διατάξεων Π.Δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις" άρθρα 20-32 προβλέπει το 25% των υπαλλήλων να αξιολογείται με τους βαθμούς 9 έως 10, το 60% με 7 έως 8 και το 15% με 1 έως 6, σε επίπεδο Γεν. Δ/νσης, με κριτήριο την «παραγωγικότητα των μονάδων και τις αρμοδιότητες σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής». Δηλαδή ο αξιολογητής ωθείται να αξιολογεί κατά ένα ποσοστό ακόμη κι αναντίστοιχα με τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να προσαρμοστεί στην ποσόστωση και να αποφύγει την πειθαρχική δίωξη. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καλλιεργηθεί έντεχνα ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών κλάδων και των συναδέλφων για τις ποσοστώσεις που θα οδηγούν στην απόλυση ή  στη σωτηρία.
Ο Σύλλογος τοποθετήθηκε αρνητικά έναντι το νόμου που φέρνει ένα πιο συγκεντρωτικό (ένας αξιολογητής), πιο αυθαίρετο (ποσοστώσεις 25-60-15 και κριτήρια), απολύτως αντιδημοκρατικό και κατασταλτικό (αξιολόγηση του ενός, υποβολή ενστάσεων σε επιτροπή 3 Γεν. Δ/ντών χωρίς συμμετοχή αιρετών, κατάργηση δικαιώματος πρόσβασης στην έκθεση) και εντελώς ξεπερασμένο (το έχουν καταργήσει ακόμη και οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες) σύστημα αξιολόγησης. Συμμετείχαμε στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Μετά την ψήφιση του νόμου είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας βάσει της αξιολόγησης.
Για την ενημέρωση των συναδέλφων διοργανώθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, του Διοικητικού Επιμελητηρίου και του ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ.
Ο Σύλλογος θα ζητήσει νομική συνδρομή για το θέμα. Θα χρειαστεί, σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία του δημόσιου τομέα, να διαμορφωθεί κοινή στάση έναντι του συστήματος αξιολόγησης που αντίκειται στη χρηστή διοίκηση και στη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας, την οποία θα κληθούν να στηρίξουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και νομικές ενέργειες.

 
Το ΔΣ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου